Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Кметът Терзиев втрещи софиянци със златна арка

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Кметът Терзиев втрещи софиянци със златна арка
Коментари Харесай

Авторите на златната арка пред Св. Александър Невски: Не знаем откъде се появи червеното килимче, но ни харесва

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Кметът Терзиев втрещи софиянци със " златна " арка за 30 000 лева и алено чердже пред " Св. Ал. Невски "

Авторите на позлатената плексигласова апаратура от няколко арки и цветно чердже, поставена пред столичния храм " Александър Невски ", желали да подчертават на свода като вход към новото пешеходно пространство на площада. Идеята е била да се рамкира през тунела от арки силуетът на катедралата в отдалеченост и да стане забавен фотокадър към храма.

Това се показва в позиция във Facebook на фондация " Колективът ", която изяснява и пази инсталацията.

Творците настояват, че не знаят от кое място се е появило аленото чердже на площада пред храма: " Мистерия е от кое място се е появило известното алено чердже, защото в групата ни такава интервенция не бе обсъждана, само че в случай че го открием някъде бихме го запазили. "

" Който е посещавал първите издания на намесите ни от поредицата Реките на София 2024 е виждал не едно несъвършенство в дизайна ни. Това не попречи “Реките ” да се трансфорат в един от най-успешните и известни фестивали в София, а към този момент и в България. Някой ден ще създадем компилация единствено от гафовете, по време на намесите ни. Една от отличителните черти на тактическия урбанизъм е да допускаш, отчиташ и поправяш грешките в несъвършенствата си “, декларират от " Колективът ".

Авторите споделят, че преди няколко седмици са били поканени от Столична община да се включат в екип, за обмисляне на краткосрочни преместваеми намеси, декоративно оформление и събития в новата пешеходна зона около коледно-новогодишните празници.

Урбанисти, изобретателни шефове, сценографи, както и от специалисти от няколко разнообразни звена на общината решили да се обединят към ударение на новото външно осветяване на храм-паметника " Св. Александър Невски ", който дълго време преди този момент бе неосветен.

" Слоганът “Светлината в нас ” бе въодушевен точно от светването на храма, както и от идните светли християнски празници ", изясняват създателите на плана.

" В заложения от нас чертеж арката беше с размер 7 метра в ширина и 4.5 метра височина - мащаб, който кореспондира на мащаба на улицата, и в същото време разрешава прекосяването на пожарни и спешни коли. Не беше триумфалната арка в Париж, само че би свършила чудесна работа за задачите ни ", показва се в позицята на „ Колективът “.

Размерите и дизайнът на арката обаче били изменени два дни преди построяването ѝ на терен с обяснението, че цената на първичния план надвишава планувания по него бюджет.

Авторите пазят концепцията си с обяснението, че " намесите от това естество в градската средата са динамични, краткосрочни, подлежат на неточности, обществено разискване и когато не се харесат прекомерно от обществото постоянно могат да бъдат отстранени, както се и получи ".

" От друга страна, в случай че една такава краткотрайна интервенция е високо отличена, тя следва да бъде поощрена, припозната от администрацията на града и непокътната, или развита в перманентна форма както в доста положителни образци по света. Големият позитив, който успяхме да открием в цялата тази обстановка, е че ставаме очевидци на наклонност, в която обществото ни става все по-чувствително към средата към себе си и реагира на измененията в нея. Силно се надяваме, обаче, тази социална сила да бъде насочвана към положителни и основни промени и да ражда градивни диалози ", допълват основателите на оспорваната апаратура.

Организацията категорично отбелязва, че не е желала и не е получавала пари за присъединяване си в самодейността и трудът ѝ е бил изцяло безплатен. " Включихме се, тъй като обичаме града си и се радваме на това, че това знаково пространство в София към този момент отвоювано като пешеходена зона! Стискаме палци за още “, декларират от фондацията.

Тя прецизира още, че в дизайна на пространството (такъв какъвто беше финално развъртян и сбъднат от забърканите екипи) не е взела участие Заря Врабчева - проектант, основен дизайнер на едни от най-красивите и сполучливи сценографии в света. Нейната роля е била консултантска и касае сценографията на евентуални бъдещи музикални събития на площада.

%Надяваме се, че това, което се случи пред " Александър Невски " няма да стресне, а по-скоро ще стимулира от ден на ден актьори, архитекти, урбанисти и като цяло хора с обич към града да бъдат мотори на позитивната смяна в него. На хората, които взимат огромните решения за нашите градски хабитати желаем мъдрост ", допълват от " Колективът ".

Източници: mediapool.bg, bgonair.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР